Visszakéz

Felháborít egy hír? Szemét dolgok folynak a világban? Támadnak a trollok? A zsidók? A kommunisták? A gárdisták? A cigányok? A fideszesek? A tótok? Dühítenek jobbról? Vagy balról? Próbáld ki, milyen a világ az ő szemszögükből! Ha jobbról arcul ütnek, mielőtt odabaszol balról, nézd meg, ki volt az...

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Archívum

HTML

Forintpánik - "Mi nem szoktunk hülyeségeket beszélni"

2010.06.07. 13:27 | PubiX | 1 komment

 Amiről a hírek szólnak:

Kontárok Magyarországon - ezzel a címmel kommentálta a Financial Times a magyarországi események hétvégi összefoglaló cikkét. A világsajtót bejárt magyarországi történet végére a neves lap megjegyzi, mindez leckeként kell szolgáljon az új kormány számára, a jegybankelnök, Simor András eltávolítását a piac nem fogja tolerálni. (Portfolio.hu)

* * *

Nem ismerjük a kormánynak a bankokkal kapcsolatos elképzeléseit – ezzel az indoklással nem kommentálta az információink szerint bankokra kivetni tervezett adó ötletét Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Lapunk úgy tudja, az állami a banki nyereség egyharmadát elvonná egy új különadóval. A hétvégi kormányülést megelőzően nem volt velünk egyeztetés, a kormányzat nem vette fel velünk a kapcsolatot. Állítólagos politikusi szándékokat pedig nem tudunk úgy kommentálni, hogy nem ismerjük a terveket – így reagált lapunk megkeresésére a Magyar Bankszövetség. Hétfőn reggel írtuk meg, hogy információink szerint szinte biztosra vehető, hogy valamilyen banki különadó ötletével áll elő a kormány a hétvégi tanácskozás után. (Index.hu)

 

Visszakéz:

A Fidesz gazdasági tanácsadó testületének külső munkatársa vagy. Politikát csinálsz, gazdaságpolitikát. És most helyeslően bólogatsz és elismerően csettintesz a nyelveddel és hagyod kisimulni a ráncokat a homlokodon, amelyek a múlt hét vége óta gyűrődnek, mert mind ez idáig nem voltál biztos abban, hogy jól fognak elsülni a dolgok. A gazdaságpolitikában. Mert te nem egészen ezt javasoltad, de végképp nem így. Te kicsinyég finomabb eszközöket tartottál volna helyénvalónak, de a céllal alapjaiban egyetértesz. Át kell venni, ha úgy tetszik, vissza kell venni a hatalmat a gazdaságban a multiktól, a bankoktól és a szoclib kötődésű nagybefektetőktől, vörös pénzmoguloktól. Ehhez pediglen először is meg kell nekik mutatni, ki az úr a házban.

Te eredetileg valami olyasmit makogtál a Főnök első számú sameszének, hogy dobjunk be a köztudatba olyan különadókat, amelyek előcsalogatnák a zsebükből az elsíbolt milliárdoknak legalább a morzsáit, amire ők azonmód tárgyalóasztalhoz ülnének; "B"-verzióként pedig bevetnéd a durvábbik eszközt: sürgősséggel meghozott, a befolyásukat megnyirbáló kormányrendeletekkel összeszaratni őket. A Főnök erre azt üzente: "Igen, a cél helyes, de ezt mi nem így szoktuk. Ez túl direkt. Túl egyenes..." Úgyhogy végül a "kollégád" ötlete győzött, a középfokú marketingesé, a nagypofájú, sunyi, opportunista seggnyalóé. Aki mellesleg pszichopata is, ezért olyan sikeres mostanság.

Szóval, a beszaratás meglesz. A Lajos hülyeségeket beszél, lehetőleg épp hét vége táján, hogy ne lehessen rá reagálni, amire a kormány kicsikét még rá is kontráz. Totál baromság az egész, ezzel mindenki, aki számít, tisztában van, de mégis. A forint bedől, megreccsen a tőzsde, az EU nem nyilatkozik, mértékadó nemzetközi pénzügyi források cikkeznek, nagynevű szakértők nyilatkoznak. Rémek vannak látva, rettentő, veres seggű ördögök vannak a falra festve közép-európai valutacsőddel meg európai szintű válsággal. Egyetlen kijelentés miatt. Ez volt a cél. Be van a szaratás!

Csányi majd meghúzza magát, meg a Raiffeisen is, a Lajos meg nyer egypár forintocskát azzal, hogy kedden jókora nyereséggel adja el a sublótfiókból előhúzott euróját. Ez a ráadás. Ma este bemutatják a Parlamentben és az ország nyilvánossága előtt a gazdasági programnak nevezett valamit, azt is elő kellett kicsit készíteni. Az meg csak hab a tortán, hogy ha már a Főnök bedobta a köztudatba a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót, akkor ezzel, ugyebár, szembe kéne állítani valamiféle bevételi forrást is, különben komolytalanná válik a duma, úgyhogy elő lehet húzni megint a kalapból a banki különadót. Ami persze eleve komolytalan, de hát. Hát így. És ezek után, ha hivatalosan is bejelenti a Főnök a 30 százalékos banki óversápot, akkor majd nem lesz nagyon ugatás onnét. A Bankszövetség szépen befogja a pofáját, és tárgyalóasztalhoz hívja Őket, hogy ne legyen már annyi az annyi, és legalább a Simor is megtanulja, hol lakik az Úristen. Meg lesznek húzva az urak. A nép pediglen ujjong majd, hogy Lúdas Matyi megdádázta a Döbrögiket, a Robin Hood meg elvette a rabolt aranyat a nagyuraktól.

De te tudod, hogy Matyi egy léhűtő bajkeverő, Robin meg konkrétan bűnöző. De te e hét végén is dolgozni fogsz ezerrel, hogy a remekebbnél remekebb kreatív ötleteiddel előkészítsd a magyar gazdaságot és a gazdasági hangulatot a jövő hétfői kormányüléshez. Úgy, ahogyan kell mostan, ahogy Ők szokták. És lassan végre megtanulod a Főnök sleppjének alapigazságát: "Mi nem beszélünk hülyeséget, mert ha mégis, azt direkt mondjuk, tehát az nem hülyeség..."

Így látszik ez innen, félig-meddig belülről...

 

 

Címkék: fidesz kormány orbán viktor forint simor andrás tőzsde kósa lajos nyilatkozat forintárfolyam bankszövetség müller jános

A bejegyzés trackback címe:

https://visszakez.blog.hu/api/trackback/id/tr322062816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megfigyelo 2010.06.07. 19:51:42

Ugye Simor Andrassal az volt a bajuk, hogy nem csokkenti eleg gyorsan kamatokat. (Mintha azokat lehetne szabadon csokkenteni; novelni me'g csak-csak, ha az MNB allja a cechet - de csokkenteni?!) Most lesz - legjobb esetben - masfel-ket szazalekkal magasabb kamat, mert azalatt a kutya sem fog magyar allampapirt venni: ennyivel no"t ugyanis a kamatfelat (CDS). Mert olyan ravasznak hitte magat a Fidesz...
süti beállítások módosítása